Δημοσιεύθηκε 30 Απριλίου, 2015
0Η ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος
του Ιωάννη Δημητροκάλλη
Μήτρα παραγωγής της πολιτικής σε κάθε δημοκρατική χώρα είναι το Σύνταγμά της. Οι θεσμοί που περιλαμβάνει και οι δημοκρατικές διαδικασίες που ορίζει, διαμορφώνουν την ποιότητα της πολιτικής ζωής της. Η υποβάθμιση της πολιτικής στην Ελλάδα δεν οφείλεται σε έλλειψη πολιτικών προσωπικοτήτων, αλλά στην ανεπάρκεια συνταγματικών επιταγών ελέγχου, που επέτρεψε την ανάρρηση αχαλίνωτων πολιτικών, την ανεξέλεγκτο δράση τους και την εξουσιαστική περιθωριοποίηση τού Έλληνα..
Το Σύνταγμά μας , κατασκευασμένο για υπηκόους το 1843, εξασφάλισε άριστα και εδραίωσε τα θεμελιώδη δικαιώματά μας, αλλά δεν δίνει, στους σημερινούς πολίτες, καμία ευκαιρία συμμετοχής, παρέμβασης ή ελέγχου στη διαμόρφωση της πολιτικής σκηνής. Είναι, επομένως, ασύμβατο με τον χαρακτήρα τού εξελιγμένου Έλληνα, τού οποίου η ελευθερωσύνη και η φιλαρχία οδήγησαν στην επινόηση της Δημοκρατίας ως πολίτευμα. Η αυτοδιοικησία και η αυτοδιαχείριση είναι σύμφυτες με την υπόστασή του και σε όποια εξουσία δεν συμμετέχει την θεωρεί ξένη και στέκεται απέναντί της, από επιφυλακτικός μέχρι αρνητικός,. Φθάσαμε, ήδη, σε τέτοια πολιτειακή κατάπτωση, ώστε τα ίδια τα όργανα της Πολιτείας να παραβιάζουν τα άρθρα τού Συντάγματος και οι πολίτες να θεωρούν την αποχή από την πολιτική ως αξιοπρέπεια και την ενασχόληση ως βλακεία ή ύποπτη σκοπιμότητα. Προβάλλει αδήριτη η ανάγκη μιας άλλης μορφής Συντάγματος, για να μην ασκείται, πλέον, η Εξουσία ερήμην των Ελλήνων, οι επιταγές τού οποίου πρέπει ,
- να προσφέρουν νέους συνταγματικούς θεσμούς συμμετοχής.
- να συνδέουν αρμονικά τις σημερινές κοινωνικές δυνάμεις με ανάλογες πολιτικές δομές.
- να εξασφαλίζουν, με την προβλεπτικότητά τους, ένα ποιοτικό μέλλον στη Δημοκρατία μας, μέσα στις αυριανές κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνουν οι παγκόσμιες εξελίξεις, το νέο αιώνα, τής επικοινωνιακής υπερτεχνολογίας.
- να καθιστούν δυνατή την ουσιαστική αποδοχή του από την κοινωνία και να θεμελιώνουν μια αδιατάρακτα ισόρροπη σχέση πολίτη-πολιτικών-Πολιτείας.
Πρέπει, όμως, όλοι να συνειδητοποιήσουμε, καλά, ότι είναι μάταιο να περιμένουμε από τούς εν ενεργεία πολιτικούς οποιαδήποτε αλλαγή, όπως απέδειξαν οι επανειλημμένες Αναθεωρήσεις του. Είναι παράγωγα και διεκπεραιωτές αυτού τού Συντάγματος και δεν θέλουν καθόλου να μετριάσουν , την αποκλειστικότητα της άσκησης της Εξουσίας που τούς παρέχει. Αν θέλουμε να βγούμε, ως πολίτες, από το περιθώριο και να αποκτήσουμε δικαιώματα πολιτικής παρέμβασης, ώστε να καταστεί η σφύζουσα δύναμη τού Ελληνικού Λαού μοχλός βελτίωσης τού Πολιτεύματος, τότε πρέπει να αντικαταστήσουμε το «δε βαριέσαι» με τη διεκδίκηση, να ενώσουμε άμεσα τις φωνές μας και , να επιβάλουμε τη θέλησή μας, ως εκφραστές της Λαϊκής Κυριαρχίας.
Πηγή: www.politizo.gr