Μια νομοθεσία εντελώς άχρηστη για τις Εξουσίες θα ‘τανε αληθινή σωτηρία.
Οδυσσέας Ελύτης
Χρειαζόμαστε μία μετα-πολιτική που βάζει τον άνθρωπο στο φυσικό και συμπαντικό κόσμο.
Αλέξης Καρπούζος
Εργαστήριο Σκέψης
Δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες ευκαιρίες πολιτικής συμμετοχής των πολιτών, σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Είμαστε μία εν δυνάμει κοινωνία πολιτών, η οποία ασφυκτιά, μέσα στα στενά πλαίσια μιας «αντιδημοκρατικής Δημοκρατίας» και διψά για πολιτικά δικαιώματα συμμετοχής στην εξουσία.
Ιωάννης Γ. Δημητροκάλλης
Αποσιωπάται, επομένως, το γεγονός ότι ο νεώτερος κόσμος ανακάλυψε τη δημοκρατία μέσα από τις αναγνώσεις της ελληνικής γραμματείας και όχι ως εμπειρία ή ανάγκη ζωής.
Γ. Κοντογιώργης
Με το να κάμεις μιαν επανάσταση και να αποτινάξεις το ζυγό,δεν έκαμες τίποτα.Το ’21 αυτό έκαμε.Το να μην ξαναεμπέσεις σε ζυγό -αυτό είναι επανάσταση.
Γιάννης Σκαρίμπας
Γιατί μόνον αυτό το κριτικό πνεύμα καθιστά δυνατή τη ριζική αμφισβήτηση των σημερινών θεσμών και την αναζήτηση νέων μορφών δημοκρατίας, οι οποίες – διαφορετικά από τις υπάρχουσες «φιλελεύθερες ολιγαρχίες» – θα εξασφαλίζουν την ουσιαστική συμμετοχή όλων των πολιτών στην άσκηση της εξουσίας.
Κορνήλιος Καστοριάδης
Αν από δίκαιους δε φτιάχνονται για δίκαιους οι νόμοι, όλα τα ανάστροφα θα ´ρθουν τα πάνω κάτω.
ΧΟΡΟΣ
Ορέστια του Αισχύλου
Ποτέ δεν αλλάζουν τα πράγματα με την καταπολέμηση της υπάρχουσας πραγματικότητας. Για να αλλάξει κάτι, χτίσε ένα νέο μοντέλο που καθιστά το υπάρχον ξεπερασμένο.
Ρίτσαρντ Μπάκμινστερ Φούλερ
Αρχιτέκτονας, Μαθηματικός, Ποιητής, Περιβαλλοντολόγος
Οι θεσμοί διαμορφώνουν συμπεριφορές και αφήνουν παρακαταθήκες για το μέλλον.
Γιώργος Τσεμπελής
καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο University of California Los Angeles
Έμμεσα συμπεράσματα από δημοσκοπήσεις δίνουν την εντύπωση ότι η ελλαδική κοινωνία, στην πλειονότητά της, θέλει να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά είναι θεσμικά αποκλεισμένη από κάθε δυνατότητα πρακτικής ενέργειας. Ο χρηματισμός κομμάτων και πολιτευτών (η ενίσχυσή τους με «μαύρο χρήμα» από μεγάλες επιχειρήσεις που εξαγοράζουν έτσι την προώθηση των συμφερόντων τους) είναι θέμα θεσμικά εξαρτώμενο από τις εξουσίες των ίδιων των πολιτευτών και των συντεχνιακών τους οργανώσεων (των κομμάτων). Δηλαδή, οι ένοχοι για διαφθορά, για διαπλοκή με άνομα συμφέροντα, είναι οι μόνοι που έχουν θεσμικά (κατά το Σύνταγμα) την αρμοδιότητα να (αυτο)τιμωρηθούν για τον εκφαυλισμό τους. Οι ίδιοι έχουν επιπλέον αποφασίσει το πολίτευμα αυτό να ψευδεπιγράφεται «δημοκρατία»!
Χρήστος Γιανναράς
Πίσω στην κορυφή ↑