Άρθρα

Δημοσιεύθηκε 28 Μαΐου, 2015

0

Το συμβόλαιο της υποταγής – πώς το Σύνταγμα καταστρέφει την ελευθερία μας και πώς να την ανακτήσουμε

Tου Τάσου Συριανού

“Το συμβόλαιο της υποταγής – Πώς το Σύνταγμα καταστρέφει την ελευθερία μας και πώς να την ανακτήσουμε” του Αναστάσιου Συριανού από τις εκδόσεις Οσελότος

Το «συμβόλαιο της υποταγής» είναι ο όρος που περιγράφει την κατάσταση στην οποία εκπίπτει ένα Σύνταγμα όταν αντί να κατοχυρώνει την ανεξαρτησία και την ελευθερία μίας κοινωνίας, επιβάλλει την υποταγή της και την υποδούλωσή της. Τέτοιο είναι το Σύνταγμα του Ελληνικού Κράτους σήμερα. Για αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η ίδια η κοινωνία να αλλάξει το Σύνταγμα κι όχι τα κομματικά διευθυντήρια, ώστε να το μετατρέψουμε από συμβόλαιο υποταγής που είναι σήμερα σε συμβόλαιο ελευθερίας της κοινωνίας μας.

Στο βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας Αναστάσιος Π. Συριανός, αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους το Σύνταγμα επιβάλλει την υποταγή της κοινωνίας μας σε εγχώριους και εξωτερικούς εξουσιαστικούς μηχανισμούς και τέλος προτείνει τον τρόπο ανάκτησης της ελευθερίας μας μέσα από ένα νέο Σύνταγμα όπου οι πολίτες και η κοινωνία θα γίνουν αυτό που εξαρχής προορίζονταν να είναι: κυρίαρχοι της πολιτείας τους κι όχι υπόδουλοί της.

 Τα ζητήματα που πραγματεύεται το βιβλίο 

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος ο συγγραφέας θέτει το θεωρητικό υπόβαθρο της εργασίας του, στο οποίο εξηγεί ότι το σπουδαιότερο αγαθό σε μια πολιτεία είναι η πολιτική ελευθερία των μελών της να καθορίζουν την μοίρα τους σύμφωνα με την βούληση τους. Διαφορετικά, όπως τονίζει, ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση της κοινωνίας από εξωγενείς παράγοντες που προωθούν τα δικά τους συμφέροντα εις βάρος της κοινωνίας με ολέθρια πολλές φορές αποτελέσματα. Με βάση αυτήν την θεωρία περί πολιτικής ελευθερίας, ο συγγραφέας ερευνά στο δεύτερο μέρος αν και κατά πόσο το Σύνταγμα της Ελλάδας καθιστά την ελληνική κοινωνία ικανή να ρυθμίζει τις υποθέσεις της με γνώμονα το κοινό συμφέρον. Η έρευνα αυτή καταλήγει, ύστερα από περίπου 20 κεφάλαια, στο συμπέρασμα ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας καταλύει την πολιτική ελευθερία των Ελλήνων κι είναι αυτό το οποίο ευθύνεται στον μέγιστο βαθμό για την κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία σήμερα. Παράλληλα, όπως διαπιστώνει ο συγγραφέας, το Σύνταγμα της Ελλάδας είναι άκυρο και παράνομο καθώς ουδέποτε διαμορφώθηκε ή εγκρίθηκε κάτω από δημοκρατικές διαδικασίες από την ίδια την κοινωνία που αφορά και τους πολίτες που είναι αποδέκτες της έννομης τάξης που εγκαθιδρύει. Το γεγονός αυτό οδηγεί τον συγγραφέα σε μια δεύτερη έρευνα με την οποία αναζητά την μορφή που θα μπορούσε να έχει ένα Σύνταγμα το οποίο θα καθιστούσε την κοινωνία πολιτικά ελεύθερη να καθορίζει η ίδια την μοίρα της σύμφωνα με την βούληση της. Η έρευνα αυτή παρουσιάζεται στο τρίτο μέρος του βιβλίου, ενώ στο τέταρτο μέρος περιέχεται άρθρο προς άρθρο το προτεινόμενο Σύνταγμα για την εύκολη πρόσβαση του αναγνώστη στις καθαρά συνταγματικές διατάξεις που προτείνονται.

 Οι λόγοι που οδήγησαν στην συγγραφή του βιβλίου 

Το “Συμβόλαιο της Υποταγής” ξεκίνησε να γράφεται σε μια εποχή (2010) που άρχισε να διαφαίνεται με απροκάλυπτο κι επώδυνο για την κοινωνία τρόπο, το πως οι κυβερνήσεις και τα κόμματα στο σύνολο τους παραβιάζουν την θέληση της κοινωνίας, εφαρμόζοντας μέτρα και πολιτικές αντίθετες με τα συμφέροντα της. Όταν όμως ένα Κράτος παραβιάζει κι εναντιώνεται στην θέληση και τα συμφέροντα της κοινωνίας που αποτελεί το σημείο αναφοράς του, τότε κάτι έχει πάει πολύ λάθος στον σχεδιασμό αυτού του Κράτους. Σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται να αμφισβητήσουμε εκ βάθρων ολόκληρο το πολιτειακό οικοδόμημα αυτού του Κράτους και να το επανασχεδιάσουμε ξεκινώντας από τις βασικές έννοιες που σήμερα εχουν είτε αλλοιωθεί είτε διαστρεβλωθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να έχουν χάσει το αρχικό τους νόημα.

Ο σκοπός του “Συμβολαίου της Υποταγής” 

Συνολικά, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι σκοπός του βιβλίου είναι να δώσει μια ολοκληρωμένη απάντηση στο ερώτημα “πως ξεπερνιέται η κρίση”, ώστε να μπορέσει η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίσει όλα τα επιμέρους κοινωνικά, πολιτικά, πολιτειακά και οικονομικά ζητήματα που σταδιακά μας οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση και να δώσει η ίδια τις λύσεις που αρμόζουν σε κάθε περίπτωση. Ο σκοπός της παρουσίασης ενός “Συντάγματος των Ελλήνων” μέσα από το οποίο ο συγγραφέας διατυπώνει τις συνταγματικές διατάξεις που κατά την γνώμη του θα μπορούσαν να καταστήσουν την ελληνική κοινωνία πολιτικά ελεύθερη να κάνει τα παραπάνω, είναι να προκαλέσει τον αναγνώστη αρχικά να αμφισβητήσει τους πολιτειακούς θεσμούς της χώρας που μας οδήγησαν εδώ και στην συνέχεια να διερωτηθεί ο ίδιος ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να κατοχυρωθεί μέσα από το Σύνταγμα η πολιτική ελευθερία της κοινωνίας μας. Επιδιώκει, με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας, αφενός να καταδείξει ότι υπεύθυνοι για την εγκαθίδρυση της συνταγματικής τάξης της πολιτείας μας είμαστε μόνο εμείς οι πολίτες κι αφετέρου να προϊδεάσει και να προετοιμάσει τον πολίτη να ασκήσει μέρος της συντακτικής εξουσίας που του αναλογεί συμμετέχοντας σε μια πιθανή διαδικασία δημιουργίας Συντάγματος από τους πολίτες αυτής της χώρας.




Δεν επιτρέπονται σχόλια

Πίσω στην κορυφή ↑