Άρθρα

Δημοσιεύθηκε 28 Μαΐου, 2015

0

Πρωτοβουλία για ριζική Συνταγματική αλλαγή

Το βασικό αίτημα της Πρωτοβουλίας για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή είναι η θέσπιση ενός νέου Συντάγματος με την συμμετοχή των πολιτών μέσα από δημόσια διαβούλευση και δημοψηφίσματα. Μεταξύ άλλων, η Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή έχει αρχίσει δημόσια διαβούλευση για το Σύνταγμα στην ιστοσελίδα  http://dimosiadiavoulefsi.wordpress.com/που είναι αφιερωμένη ειδικά σε αυτό, όπως και στη σελίδα της στο facebook 

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί τρεις σχετικές Ημερίδες όπως επίσης έχει κατατεθεί  Αίτημα προς τη Βουλή στις 23-7-13 για να ανοίξει η Βουλή την ιστοσελίδα της σε δημόσια συζήτηση για το Σύνταγμα.

–  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –  –

Η Πρωτοβουλία για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή δημιουργήθηκε περί τα τέλη του 2011 από μία ομάδα Ελλήνων πολιτών που ενωθήκαμε μέσα από την αγανάκτηση για τον εξευτελισμό της πατρίδας μας και την αγωνία μας για το μέλλον. Το αίτημά μας για πραγματική δημοκρατία είναι πρώτη προτεραιότητα και ουσιώδης προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, προς όφελος του λαού.

Ζητούμε πραγματική δημοκρατία με πυρήνα ένα νέο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο θα εγγυάται:

Α.  ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, με συνταγματική θέσπιση λαϊκής πρωτοβουλίας για την διενέργεια δημοψηφισμάτων, καθιέρωση θεσμών δημόσιας λογοδοσίας των αξιωματούχων και πρόβλεψη υποχρεωτικών κανόνων εσωκομματικής δημοκρατίας.

Β.   ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ, ειδικότερα, (1) η κατάργηση των προνομίων και της ποινικής ασυλίας των βουλευτών, (2) η κατάργηση των διαβόητων διατάξεων περί ευθύνης υπουργών και η υπαγωγή των υπουργών στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη, (3) η άπαξ ανανεώσιμη θητεία Προέδρου  της Δημοκρατίας, υπουργών και βουλευτών και (4) η κατοχύρωση της ισότητας των πολιτικών κομμάτων.

Γ.   ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΞΟΥΣΙΩΝ, η οποία επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα με το πολίτευμα τηςπροεδρικής δημοκρατίας, δηλαδή με χωριστές εκλογές για Πρόεδρο και Βουλή, εκλογή Προέδρου με σταθερή θητεία και ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού.

Δ.  ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, με την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει διορισμό της ηγεσίας της από την κυβέρνηση και εκλογή της με τρόπο που εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της, θέσπιση ανεξάρτητου Συνταγματικού Δικαστηρίου και ενίσχυση του θεσμού των ενόρκων.

Ε.   ΤΟΝ ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ αποκλειστικά από την δικαιοσύνη, υπό τον δημόσιο έλεγχο των πολιτών χωρίς την ισχύ απορρήτου.

ΣΤ. ΤΟΝ ΑΥΣΤΗΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, ώστε να μην λειτουργούν ΜΜΕ χωρίς νόμιμη άδεια και να αφαιρείται η άδεια λειτουργίας τους εάν έχουν οφειλές προς το δημόσιο.

Στόχος μας μία δημοκρατία ανθρωπιάς που εγγυάται την εθνική αξιοπρέπεια και διασφαλίζει το μέλλον της Ελλάδας ως ισότιμο μέλος της Ευρώπης των λαών και των πολιτών. Όραμά μας ένα δημοκρατικό πολίτευμα που εμφορείται από αρχές και αξίες.

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.neosyntagma.net




Δεν επιτρέπονται σχόλια

Πίσω στην κορυφή ↑